Het veengebied is verboden gebied, omdat het er te gevaarlijk is. Bovendien heeft de natuur daar rust nodig. Recreanten met honden, paarden en zelfs fietsen zijn er niet welkom. Het veen is alleen toegankelijk onder leiding van deskundige gidsen. 
De Stichting Marke Vragender Veen beschikt over een aantal deskundige gidsen die op afspraak met belangstellenden het veen intrekken. Excursies zijn er vanaf 1 mei tot en met 30 november. De minimum excursiebijdrage is € 30,00.
Gelieve zoveel mogelijk gepast te betalen. De gidsen hebben geen wisselgeld bij zich.

LET OP!
De excursies in mei tot half juni worden beperkt door het broeden van de kraanvogel, we kunnen dan niet door het veen maar moeten ons beperken om langs de randen van het veen te gaan, daar is ook zeer veel over te vertellen en uiteraard bezoeken we de observatiepost en geven daar uitleg wast we in de horizon zien. Ook deze excursies duren zo’n 2 uur.
 

Na een excursie is het verstandig jezelf te controleren op de aanwezigheid van teken.


Aanvragen van een excursie.
Aanmelden uitsluitend bij de coördinator van de excursies,
ter info Muggenradar  en bij teken TekenradarTheo Bauhuis, Coördinator excursies vragenderveen.
E-mail: excursie@vragenderveen.nl vermeld AUB uw telefoonnummer zodat bij vragen U gebeld kan worden.Vraag tijdig aan om teleurstelling te voorkomen. De bijdrage voor de excursies zijn € 5,00 voor personen van 16 jaar en ouder en € 2,50 voor personen tot 16 jaar. De excursies hebben een educatief en avontuurlijk karakter en gaan door een kletsnat veengebied, dus kom in oude broek en draag laarzen of oude gympen welke goed vastgemaakt kunnen worden. Het is raadzaam om een droge broek en sokken mee te nemen. Gezien de ervaring van de laatste tijd is het verstandig een flesje water mee te nemen. De deelname aan de excursies is voor eigen risico.

Rondvlucht boven het veen:
 


Daarnaast organiseert de SMVV, samen met de VVV Lichtenvoorde en Winterswijk 10 excursies waarvoor de deelnemers zich bij de VVV kunnen opgeven, deze excursies zijn op een aantal vastgestelde zondagen en beginnen om 10:00 uur. Plaats van samenkomst is de parkeerplaats van Beneman tegen over de kerk in Vragender.  Zie de website van de VVV Winterswijk en Oost Gelre en klik op: Lichtenvoorde

Kleine veenbes


Rupsen zoeken van het oranjetipje met de Antoniusschool


Zoeken naar kleine veenbes