Kinderen eindelijk weer het Vragenderveen in op zaterdag 30 oktober 2021

a anderhalve jaar zonder bijeenkomsten kon het bestuur van de Vriendenclub van de Stichting Marke Vragender Veen eindelijk weer een juniordag plannen in en rond het Vragenderveen. En aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven want rond de 75 kinderen trokken zaterdag 30 oktober, velen van hun in begeleiding van hun ouders, naar het veen om daar een stukje natuurkennis op te doen. Minimaal twee keer per jaar organiseert het bestuur van de Vriendenclub van de Stichting Marke Vragenderveen een dag speciaal voor hun jeugdige leden. Volwassenen kunnen het werk van de Stichting al
vele jaren steunen, maar sinds enkele jaren mogen ook kinderen bij de vrienden meegeteld worden. Grote natuurvriend en bestuurslid Frans Boschker had het idee daarvoor geopperd. En samen met hem proberen medebestuursleden Joris ter Bogt, Frans Dorresteijn, Wim Mulder en Maria Neumann er altijd een mooie, avontuurlijke en waardevolle dag van te maken. Zij doen dat wederom met een grote groep betrokken vrijwilligers die jaar in, jaar uit klaar staan om met de voorbereidingen en op de dag zelf te helpen, waarvoorook via deze weg nog eens heel hartelijk bedankt. Deze eerste bijeenkomst van het jaar stond in het teken van water. Alle kinderen van 8 jaar of ouder mochten onder de kundige leiding van gids Wim Mulder het echte veen in trekken. Dat is en blijft iets wat iedereen uitsluitend onder begeleiding van een gids van de Stichting mag doen. Vrijwilligers en ouders liepen ook mee en voorkwamen misstappen in het verraderlijke hoogveen. Hoogveenmos maakt de omgeving zuur waardoor heel veel planten gewoon niet in staat zijn er te groeien. Wim wou de kinderen laten zien hoe zuur het water in het veen is door de PH waarde te meten. Azijn heeft een waarde van 2.5, Cola een waarde van 3.0 (wat veel kinderen ook verbaasd), hoogveenwater heeft een PH waarde van 3.9 en kraanwater een waarde van 6.8. Hout kan in zo'n zuur water heel goed geconserveerd worden. Afrasteringspalen in het veen zijn daarom ook van hout. Op een andere plek hebben ze wat veen opgegraven waarbij heel duidelijk werd dat er verschillende lagen in het veen zitten. Op een meter diep waren er veel donkerbruin bladrietrestanten te zien, daarop een laag hoogveenmos wat veel lichter van kleur is en daar bovenop weer een donkerbruine laag van meer verteerd materiaal. De groep met jongere kinderen was met Frans Boschker en vrijwilligers en ouders in de bufferzone op zoek gegaan naar natuurmaterialen, terwijl in het 'basiskamp' het vuur gestookt werd en de laatste voorbereidingen voor het knutselen werden getroffen. Bijna alle kinderen hebben spinnenwebben gemaakt van kastanjes, wol en de gevonden bladeren, waaronder de meest fantastische en creatieve creaties. Iedereen zat na afloop in de draadjes. Het inwendige kind kwam ook niks tekort. De chocolademelk en het stokbrooddeeg werden boven het kampvuur bereid en smakten daardoor nog beter. Zelfs de regen stopte op een gegeven moment, maar daar had toch niemand last van. Iedereen ging met een glimlach weer naar huis en de organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde middag.
Maria Neumann
 


Zaterdag 26 mei was het eindelijk weer tijd om met de juniorclub van de vriendenclub van de Stichting Marke Vragender Veen de natuur in te trekken. Met meer dan 60 kinderen en een hoop vrijwilligers trokken wij het veen in waar wij nu onze eigen plek in de bufferzone in gebruik genomen hebben.
Deze stek hebben wij ons meteen eigen gemaakt door er, eigenlijk wel heel typisch, een hekje van wilgentwijgen rondom te bouwen. Bij onze volgende activiteit in het najaar gaan wij nog een heuse wilgentent bouwen, waarin wij met z‘n allen op boomstammetjes kunnen zitten en de volgende avonturen kunnen bespreken. Tevens zal dit plekje ook van de Vaene(k)wakers van de Antoniusschool in Vragender zijn die ook geregeld het veen intrekken voor praktijkonderwijs. Door kinderen al op jonge leeftijd op een speelse manier kennis te laten maken met ons mooie veen, hopen wij dat een aantal van hen zich in de toekomst wil gaan inzetten voor het behoud van een uniek stuk levend hoogveen.
Terwijl een afwisselende groep hard aan het werk was met het opzetten en vlechten van het wilgenhekje, vertrok een andere groep richting de kikkerpoel om te kijken of er nog kikkers of kamsalamanders te zien waren. Kikkers en kikkervisjes waren er volop te vinden. Het grote insectenhotel wat wij afgelopen najaar in de buurt van de kikkerpoel geplaatst hebben, is voor een gedeelte ook al bewoond door bijen. Het is mooi om te zien dat de insecten deze schuilplek weten te vinden. Weer een andere groep kon even lekker aan de knutsel onder een opgezet zeil, om even voor de zon te schuilen, want het was een hele hete middag.
Speciaal om die reden zorgden ook wat met water gevulde opgezette badjes voor extra verkoeling en vooral heel veel plezier bij de kinderen. Het was een geslaagde middag voor iedereen en het bestuur van de vriendenclub verheugd zich nu al op de volgende middag in het veen met de juniorclub.
Voor de foto's, klik hier
___________________________________________________________________________________________________________________________
Zaterdag 14 oktober 2017 was er weer een gezellige boel bij de Juniorclub.
Met de juniorclub gingen wij op speurtocht in het Vragenderveen. Wij hadden prachtig weer en de kinderen hadden er heel veel zin in. De uitgezette route leidde ons langs verschillende plekken in de bufferzone, waar wij interessante planten en veenbewoners tegen kwamen. Zo zagen wij poep van een vos, die vossenbessen had gegeten, veenmos, zonnedauw, gagel en heel veel verschillende soorten paddenstoelen. De meesten daarvan wisten wij te herkennen dankzij een zoekkaart, die wij mee op pad hebben genomen. Wij hebben, onder andere, vliegenzwammen, aardappelbovisten, elfenbankjes en eekhoorntjesbrood gevonden en hier en daar een kleine kabouter! Ook hebben wij gezien wat voor dennenappelen mooi weer aangeven, waar de specht woont en geleerd waarom er eigenlijk een damwand rond om het veen ligt. Na de speurtocht was het tijd voor een pauze met een kopje chocolademelk. Maar van lang stilzitten houden kinderen niet. Iedereen verdwijnt vanzelf weer in het bos of struint langs het water op zoek naar een kikker. Bij de kikkerpoel kregen wij ook een korte uitleg van Henk ter Bogt en Bas Kranen van de imkersvereniging over het belang van wilde bijen. Tijdens onze vorige junioractiviteit in mei hebben wij al gezien hoe de bijenvolken bij een imker leven en kreeg iedereen een insectenhotel mee naar huis. In het veen werd toen een groot insectenhotel geplaatst. Dit insectenhotel hebben wij deze keer gevuld met allerlei materiaal, zoals dakpannen, stenen, takken, bamboestokken en gras. Met dank aan Jos Lansink, ook lid van de imkersvereniging, voor het voorbereidende werk. De kinderen vonden het erg leuk om het hotel te vullen en het is werkelijk prachtig geworden. Laat de insecten en wilde bijen maar komen! Tegen een pannenkoek van het vuur zei daarna ook niemand nee.
En zo genietend ging deze mooie dag langzaamaan voorbij. Wij willen alle kinderen, ouders, vrienden en vrijwilligers hartelijk bedanken voor de inzet en hulp.
 
 


Zaterdag 13 mei 2017 was er weer een juniordag, en wat voor een!

Voor de foto's klik HIER
Droge voeten in het veen & duiken in de kikkerpoel
Zaterdag 13 mei was het weer zo ver. Het bestuur van de vriendenclub heeft alle kinderen
van de juniorclub uitgenodigd te komen helpen om een nieuw natuurbelevingspad oftewel
knuppelpad in het Vragenderveen aan te leggen. En de kinderen gaven massaal gehoor aan deze oproep. Met een hele grote groep kinderen, sommige ouders en volwassen vrijwilligers trokken zij het veen in en legden middels en menselijke ketting knuppel voor knuppel in het water rond de natuurobservatiepost tot aan de dijk. Wat een mooi gezicht was het om iedereen zo bezig te zien. Het knuppelpad was door al die helpende handen heel snel af en ligt er nu mooi bij om van iedereen getest te kunnen worden. Op deze manier kan je toch nog een klein
stukje het veen in, waar je normaal alleen onder vakkundige begeleiding van de gidsen mag
komen. Na dat deze klus geklaard was trokken de juniorleden langs de rand van het veen verder naar de kikkerpoel in de bufferzone. Frans Boschker, die de activiteiten voor de juniorclub organiseert, had Bennie Harbers van de imkersvereniging in Lichtenvoorde uitgenodigd het een en ander over bijen te vertellen en vooral te laten zien. Hij had een volk bijen en honing meegenomen van Leo ten Have uit Lievelde en beantwoorde graag alle vragen die hem gesteld werden. Het grote belang van bijen en hun plek in onze voedselketen mag absoluut niet onderschat worden. Zonder bijen geen voedsel. Als imker weet je dat als geen ander. Je helpt de bijen een handje mee, wanneer je veel (wilde) bloemen, fruitbomen en bessenstruiken in je tuin hebt staan en als je een bijenhotel in de buurt daarvan op gaat hangen. Ook in het veen staat nu een prachtig bijenhotel gemaakt door Jan Hahné. En ook ieder juniorlid mocht naar afloop een bijenhotel mee naar huis nemen, samen met een papier waarop allerlei soorten bijen
afgebeeld staan, om ze in je tuin of gewoon in de natuur te kunnen spotten. Maar voordat het zo ver was, gingen de kinderen eerst nog op `kikkerexcursie`. Wie kon de meeste kikkers vissen met behulp van een schepnet of gewoon met de hand? Ik weet niet meer wie gewonnen heeft, maar wel, dat iedereen het erg naar zijn zin had. De kikkers, kevers en bloedegels werden grondig bekeken en onderzocht en daarna weer het water in geloodst. Er werden ook lekkere
pannenkoeken boven het vuur gebakken. En of het nou het vuur of de zon was, sommigen kregen het wel erg warm en namen nog een duik in de kikkerpoel ter verfrissing. Toch nog natte voeten gekregen op deze heerlijke dag in het Vragenderveen.



De 3e activiteit was op zaterdag 26 november 2016 en Jantien Klein Ikink was erbij en schreef een leuk verhaal.

De foto's die erbij horen staan HIER.  


Pannenkoeken en pissebedden

Een tijd terug belde ik Frans Boschker op. Ik had namelijk gehoord dat hij regelmatig met een groep kinderen in het veen op avontuur gaat en ik was wel heel benieuwd wat dat avontuur dan precies inhoudt. Gezien ik bezig ben met een boek over de Achterhoek én ik groot voorstander ben van kinderen dichtbij de natuur brengen, besloot ik een middagje mee te gaan om het zelf te ervaren.
 
Ik heb de hele middag een grijns op m’n kop gehad. Met een groep van 26 kinders tussen de vier en twaalf (als ik het goed heb) gingen we op pad. Vanaf de parkeerplaats bij het veen in Vragender, liepen we langs de rand van het veen door de bossen. ‘’Zoek allemaal maar eens mooie bladeren en eikels’’ was de opdracht die Frans gaf. Samen met een aantal begeleiders vanuit Stichting Marke Vragender Veen en een aantal ouders, zorgde hij dat alles soepel verliep. De kinderen renden allemaal het bos in op zoek naar bladeren en eikels. Al bleef het daar niet bij. Binnen de kortste keren werden de emmers gevuld met boomschors, grassen en insecten. ‘’Kijk eens wat ik heb!’’ riep één van de jongste deelnemers van een jaar of vier. Het jochie opende zijn handen en er zat een pissebed in. Heerlijk, ik bedenk me ineens hoe ver ik zelf tegenwoordig afsta van de natuur. Vond ik vroeger alles interessant, nu vind ik het al snel vies. Grappig om te zien hoe onbevangen kinderen de natuur induiken en alles mooi vinden. Samen onder de schors van een dode boom kijken, op zoek naar spinnen en pissebedden. Het leuke is dat de begeleiders allemaal veel kunnen vertellen over alle planten, dieren en insecten en dat de kinderen onwijs leergierig en geïnteresseerd zijn. Ademloos stonden ze te kijken toen we langs een dode boom liepen waar heel veel gaten van spechten in zaten. We luisterden met z’n allen naar het geluid van een specht en ik moet eerlijk bekennen, ik had het nog nooit gehoord.
 
Gelukkig was het al snel tijd voor warme chocolademelk. Ik had het namelijk behoorlijk koud maar gezien niemand van de kinderen klaagde, probeerde ik m’n mond ook maar dicht te houden. Bij een knapperend kampvuurtje warmden we chocolademelk en knakworstjes op terwijl de kinderen druk bezig waren met het beplakken van glazen potjes. Daar waren de bladeren voor nodig. De meeste kinderen liepen rond met meer lijm en bladeren in de haren dan in de potjes, maar wat maakt het uit. Ze waren trots op hun werkjes en er was slagroom op de chocomel, dus wie doet je wat. Laarsjes uit, de koude voeten bij het vuur en lekker met takken in het vuur stoken. Oh en dan zou ik bijna de zelfgebakken pannenkoeken vergeten. Lekker! Wanneer is de volgende keer?
 
Liefs Jantien
jantiensreisstijl.com
De 2e activiteit vond plaats op zaterdag 25 juni 2016

Rond 13.00 uur staan ongeveer 25 kinderen bij de schuilhut aan de Manenschijnweg te trappelen van ongeduld om aan een nieuwe activteit te beginnen.
Vandaag wordt het een dag in regenkleding en laarzen want de regen blijft vallen en buienrader geeft niet veel hoop op verbetering. De nieuwe petjes van de SMVV komen direct goed van pas.
Eerst gaan we naar de NatuurObservatiePost om de verschillen te zien van een zomers veen ten opzichte van een winterse aanblik. Opvallend zien de kinderen het groen in vergelijking met de dorre winterse kleuren.
Hierna gaan we naar een amfibieënpoel. Met schepnetjes gewapend worden allerlei waterdiertjes opgevist en in aquariumbakken gedaan. Met zoekkaarten wordt geprobeerd zoveel mogelijk namen te vinden van alles wat in de bakken zit. Zelfs de vergrootglazen komen er aan te pas. Met  onderwaterkijkers is het mogelijk om  in de poelen de beestjes te bekijken in hun eigen leefomgeving. Wanneer een waterdiertje niet op een zoekkaart te vinden was werden er nieuwe namen bedacht zoals de witkont waterspin.
Natuurlijk kregen alle gevangen beestjes hun vrijheid terug in de poel. Dit alles maakt natuurlijk hongerig en dorstig.
Twee fanatieke begeleiders hadden een zeil gespannen tussen een paar bomen en daar in de buurt een houtvuurtje aangelegd zodat we allemaal droog en warm konden smikkelen van een hamburger of een frikadel.
Alle kinderen mochten de benodigde plankjes bij elkaar zoeken om die in elkaar te laten zetten tot een een pindakaaspothouder. De vogels hoeven de komende winter geen honger te lijden. Al met al een zeer geslaagde middag.
Tot slot een vraag aan een van de kinderen, "vond je het jammer dat het steeds bleef regenen"?. Het antwoord was: "hoezo...heeft het dan geregend"? Dus  met andere woorden, "maak je niet druk om een beetje regen"!.
Dank aan de vrijwilligers die door hun inzet deze middag mogelijk hebben gemaakt.
Om de foto’s van deze middag te zien klik je >>> HIER <<<
 
Op zaterdag 23 januari 2016 is de eerste activiteit.

Op zaterdag middag om 13.00 uur hadden zich de eerste 22 kinderen verzameld bij de schuilhut aan de Manenschijnweg.
De voorzitter van de Vriendenclub, Frans Dorrestijn heette de kinderen welkom en zei blij te zijn  met de grote opkomst. Frans wees de kinderen er op welke belangrijke plaats zij innemen in het voortbestaan van het Vragenderveen.
 De huidige generatie bestuurders en vrijwilligers worden ouder en over enkele jaren lopen ze misschien wel achter een rollator. Dus is het de hoogste tijd dat een nieuwe generatie zich gaat interesseren in het behoud van het veen.
Onder leiding van Frans Boschker hebben de kinderen op plekken waar kortgeleden bomen zijn gezaagd en daardoor kale plekken zijn ontstaan  jonge boompjes geplant. Deze bomen zijn gesponsord door boomkwekerij Rendering. Hiervoor heel hartelijk dank.
Deze boompjes zijn de meidoorn en sleedoorn welke door hun bloei weer vlinders aantrekken. Vanaf de natuur observatiepost hebben de kinderen een mooie indruk gekregen van het veen van bovenaf gezien. Na een tocht door het veen is het tijd voor de inwendige mens. Boven een kampvuurtje werd er chocolade melk warm gemaakt, brooddeeg geroosterd, knakworstjes opgewarmd en zelfs pannenkoekjes gebakken. Dat ging er met stroop en poedersuiker wel in. Al met al een zeer geslaagde middag.

Binnenkort is er weer een nieuwe activiteit. Kijk op www.facebook.com/vragenderveen

Zijn er onder u mensen die denken, dat is zeker iets voor mijn kind of kleinkind, neefje of nichtje, buurkind of zomaar iemand, als u een mail stuurt naar: vriendenclub@vragenderveen.nl dan sturen we u een aanmeldformulier voor de Junior Vriendenclub toe.