't Meekenpad


Wandelroute 't Meekenpad kunt u GRATIS downloaden. Op pagina 2 van de pdf file vindt u een uitgebreide plattegrond waarmee de route gemakkelijk gewandeld kan worden. Veel wandelplezier.

Download HIER wandelroute 't Meekenpad >>>

Deze wandeltocht gaat over goed begaanbare wegen, al zijn er enkele korte stukken door de ruigte. De route is ruim 5 kilometer lang. U bent zeker 1,5 uur onderweg. De naam Meeken houdt verband met de naam van het voormalige openluchtbad ’t Meeken waar de route langs voert. De route, die is gemarkeerd met palen met rode koppen en blauwe pijlen, gaat met de klok mee.

1. Molen De Vier Winden.
Op de plaats van de huidige molen heeft tot 1958 een uit ±1860 daterende grondzeiler gestaan, die door de Firma Gebr. Gunnewick in verband met windbelemmering werd gesloopt en vervangen door een hoge stellingmolen. Hiervoor werd het achtkant en andere onderdelen betrokken van de uit 1869 daterende poldermolen van de Barnheemsterpolder bij Stedum (Gr.); Sindsdien is deze molen altijd in bedrijf gebleven voor het malen van veevoer en later vooral van ambachtelijke meelproducten. 
Eén maalstoel draait uitsluitend op de wind. Twee andere maalstoelen worden elektrisch aangedreven. Als bijzonderheid kan één maalstoel omgeschakeld worden naar windkracht. De molenaar levert meel aan diverse bakkers in de omgeving. Het is de laatste molen in Nederland die om economische redenen is gebouwd. Frans Gunnewick, die deze molen in 1958 liet bouwen en sindsdien vele jaren bemaalde, overleed op 19 juni 2009.



2. Landijs
Wie naar het zuiden kijkt ziet een behoorlijke daling in het landschap. Zeer waarschijnlijk een rest van de ijstijden, toen het landijs vanuit het hoge noorden tot in dit gebied doordrongen en zo glooiingen in de bodem schoven. Zo ontstond het Oost Achterhoeks Plateau. Er zijn hier veel morenen te vinden die in het hoge noorden zijn ontstaan en als voetzool van het landijs naar dit gebied zijn geschoven.



3. boerderij Simmelink
Aan de Meekesweg staat een prachtige boerderij uit 1843. De cirkels in de vloer rondom stellen de 12 Apostelen voor. Nu tegenwoordig is de keukenvloer een terrasvloer. De vloer is nauwkeurig verplaatst naar buiten.



4. Aan de rechterkant staat hier het volledig gerestaureerde Mariakapelletje welke na de koude valwind op maandag 12 juli 2010 om 12:30 uur, volledig was vernield. Hier het zicht op Vragender met de herstelde kerktoren en de molen "de vier winden".



5.De boerderij van Garstenveld is nu volledig omgetoverd in het PaardenSportCentrum PSC. Hier vinden zeer regelmatig belangrijke wedstrijden plaats. Hier staat de grote steen van het centrum.




6.Zwembad het Meeken.
Dit water was ooit het zwembad voor de inwoners van Lichtenvoorde en omgeving. Het bad is aangelegd in de crisistijd begin van de vorige eeuw als een project om werklozen werk te verschaffen. Met het zand uit de bodem werd een wal rond het zwembad aangelegd. Nu is het verboden om er te zwemmen, maar het gebied is wel toegankelijk voor wandelaars. Het idyllische plekje is bovendien een stek voor de hengelaars van Lichtenvoordse Hengelsportvereniging de Rietvoorn. Het gebied heet nu "De Biezenplas".



7. De ruïne van de Sint Jacobuskapel.
De laat gotische kapel werd in Vragender gebouwd niet ver voor het jaar 1444. Het was een eenbeukige kapel met een oppervlakte van 8 bij 20 meter. Toen Lichtenvoorde in 1616 naar het calvinisme overging, werd de kapel gesloten en kwam ze in handen van de Hervormde gemeente Lichtenvoorde. De katholieke Vragender bevolking moest weer naar Groenlo ter kerke, een uur gaans. De kapel raakte na 1650 in verval.